Biely ichtamol  (pale ichtamol) je svetlá forma sulfonovaného bridlicového oleja, ktorá sa úspešne využíva na starostlivosť o pokožku pacientov so psoreázou, akné, seborrhoickou dermatitídou, atopickým ekzémom, pomáha však aj pri iných dermatologických ťažkostiach.

Látka ichthamol (ichtyol, ichthamolum) je prírodného charakteru, jej začiatok sa píše v dobe, keď náš kontinent bol zaplavený morom. Na jeho dne sa usadzovali jemné vrstvy hornín, ale aj bridlicové vrstvy (názov ichtyol je odvodený z nálezu skamenených rybích jašterov - ichtyosaurov). Z nich sa získava ichthamol, sulfonovaný bridlicový olej tmavočiernej farby. Procesom neutralizácie so sodnými iónmi sa získava jeho nedráždivá a veľmi účinná forma, tzv. pale ichtyol. Je veľmi účinný proti kvasinkám a plesniam, ktoré sú príčinou radu kožných ochorení a jedným z dôvodov napr. lupín. Ichtyol má významné  antibakteriálne a antimykotické účinky. Priaznivo pôsobí na zápalové procesy rôzneho druhu (aj na začervenanie po opaľovaní) potláča nadmernú produkciu mazu, obmedzuje tvorbu komedónov, znižuje svrbivosť a pomáha udržať alebo nastoliť mikrobiálnu rovnováhu pokožky.

 KÚPIŤ ČIERNE MYDLO 

 

Prečítajte si aj: http://www.ssedk.sk/novinky/kozmetika-3-tisicrocia-8