Prírodná a bio kozmetika

5 dôvodov, prečo vyskúšať extrakt z grepových jadier

24.08.2023
5 dôvodov, prečo vyskúšať extrakt z grepových jadier

V posledom čase sa veľa hovorí o pozitívnych účinkoch grapefriutu na naše zdravie. Menej sa hovorí o grepových jadrách, lepšie povedané ich extrakte, ktorý sa z nich získava. Tento kvapalný extrakt sa pripravuje mletím grepových semien a buničiny a bez syntetických činidiel. Nakoniec sa mieša s glycerínom. 

Zlúčeniny v semenách grapefruitov, o ktorých sa predpokladá, že sú zodpovedné za schopnosť zabíjať infekčné činidlá, sú polyfenoly známe ako limonoidy a naringenín. Tieto intenzívne a silné zlúčeniny pôsobia ako antioxidanty a antimikrobiálne látky. Nielenže zabíjajú nebezpečné mikróby, ale tiež chránia bunky tela pred voľnými radikálmi a poškodzovaním tkanív.

1. Svrbenie, akné, lupiny, zápaly kože

Extrakt z grepových jadier čistí a upokojuje začervenanú pleť. Pár kvapiek na mokrom vatovom tampóne účinne upokojí podráždenú pokožku, dezinfikuje a odstráni odumretú kožu.

 

2. Kandidóza

Podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of Orthomolecular Medicine je extrakt z grepových jadier vysoko účinný proti rôznym kvasinkám a plesniam, vrátane candida, geotrichum aspergillus a penicillium sp. 

 

3. Zápal močových ciest

Aby sa telu uľavilo a nepríjemné bolesti zmizli je potrebné dodržiavať zásady, ktoré sú všeobecne známe: byť v teple, dodržiavať pravidelný pitný režim, piť močopudné, uroligické čaje, no tiež aj podporiť imunitu tým, že si nakvapkáme pol čajovej lyžičky extraktu z grapových jadier ráno i večer a zapijeme čistou vodou. Chuť je síce veľmi horká, až nepríjemná, no stojí to za to. 

 

4. Trávenie

Charakteristická chuť grepov je spôsobená horkou látkou naringin. Ta pôsobí priaznivo na trávenie, reguluje činnosť čriev, prečisťuje organizmus a podporuje látkovú premenu. Nedávna štúdia potvrdila výrazné zlepšenie trávenia pri užití extraktu z grepových jadier. Po mesiaci všetci, ktorý pravidelne užívali extrakt z grepových jadier, zaznamenali výrazné zlepšenie trávenia, zápchy sa vyskytovali zriedka a znížila sa plynatosť aj výskyt hnačiek. Štúdie poukazujú, že konzumácia bioaktívnych zlúčenín, hlavne flavanoidov, obsiahnutých v grapefruitovom jadierku a buničine, môže pomôcť potlačiť vývoj rakoviny hrubého čreva. 

 

5. Bolesti hrdla, prechladnutie

Extrakt z citrusového oleja má antioxidačné vlastnosti a imunitu posilňujúce vlastnosti. 

 

EXTRA TIP: Olej z grepových jadier je vhodný na ošetrenie menších rezných rán, odrenín, popálenín, či na miesta poštípané hmyzom. Preto by sa mal stať dôležitou súčastou vašej cestovnej batožiny. Nanášať priamo na poškodenú pokožku.